Wednesday, April 13, 2011

Panduan Untuk Wanita Menjadi Imam Bg Jemaah Wanita..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..


Ermmm..dah lama pulak rsnya x update blog..Almaklum la terikat dgn komitmen kerja kna develop sistem, kna jd tutor  n apa2 je bla dpt arahan..huhu.. Tp xpa..yg pasti kita enjoy dan epi2 slalu kan..


Ok..untuk entry kali ni, cik tina nak kongsi cket ilmu yang baru-baru ni cik tina baca dr Majalah Solusi.. Tentang apa tau..Tentang bgmana caranya seorang wanita jika dia dipertanggungjawabkan menjadi imam kepada jemaah wanita..
Bagi wanita jika kita jadi imam, kita mstilah berada di tengah2 jemaah..Kedudukan sejadah kita bukanlah seperti lelaki yg terus mara ke hadapan..cukupla sekadar sejadah kita dilebihkan sedikit bagi membezakan kedudukan kita sebagai imam..


Jika kita hanya mempunyai seorang makmum yakni kita imam dan seorang lagi adalah makmum, makmum tersebut hendaklah berada di sebelah kanan kita..Kedudukan sejadah adalah sejadah kita dilebihkan sedikit sahaja dr makmum..


Dan cara pemilihan imam mstilah diantara kita yang mempunyai bacaan Ayat Al-Quran dan Surah Al- Fatihah yang terbaik dari yang lain yakni baik dr segi tajwid, fasohah(sebutan) dan sebagainya..


Kemudian bagi tahap kekuatan suara, bagi imam wanita, beliau BOLEH meninggikan sedikit suara semasa bacaan di dalam solat. Akan tetapi sekiranya terdapat lelaki disekitarnya, maka dia perlu merendahkan bacaan tanpa didengari oleh lelaki tersebut..


Moga dijadikan panduan ye..andai saya tersilap perbetulkan lah saya..

Tata..Titi..Tutu...

3 comments: